wolontariat_now_header

Wolontariat Pracowniczy w Grupie PZU

Informacje ogólne

W PZU do programu wolontariatu pracowniczego podeszliśmy bardzo profesjonalnie. Przeprowadziliśmy wśród pracowników dwie ankiety dotyczące ich doświadczeń związanych z wolontariatem oraz obszarów, w jakie najchętniej zaangażowaliby się. Zorganizowaliśmy także sesję dialogową, podczas której przedstawiciele pracowników, kadry zarządzającej oraz organizacji pozarządowych przedstawili swoje pomysły i sugestie dotyczące kierunków wokół których powinniśmy budować program wolontariatu pracowniczego. Na podstawie tych wszystkich informacji opracowaliśmy Strategię Wolontariatu Pracowniczego dla Grupy PZU. Zawiera ona cele i kierunki działania wolontariatu pracowniczego w Grupie PZU, w tym ogólnopolskie programy wolontariackie prowadzone przez Fundację PZU. Grupa PZU obecna jest w ponad 400 miejscowościach i ważne jest dla nas, aby wolontariat rozwijał się na poziomie regionalnym i lokalnym. Nasze strategiczne podejście zakłada więc współpracę Koordynatora ds. Wolontariatu Pracowniczego w PZU z Regionalnymi Liderami Wolontariatu i Lokalnymi Koordynatorami Wolontariatu. Wolontariat pracowniczy wpisuje się w dotychczasowe działania Fundacji PZU i tworzy nową jakość poprzez innowacyjne programy wolontariatu o dużym wpływie społecznym i wizerunkowym.

Aktualności Archiwum aktualności

Dzień Dziecka z Fundacją PZU

Nie tylko dorośli przychodzą do PZU. 2 czerwca Fundacja PZU zaprosiła do oddziału przy Konstruktorskiej dzieci z domów dziecka i pogotowia opiekuńczego, aby razem świętować ich dzień.

Wolontariat Rodzinny Lokalnie – II edycja za nami

Za nami druga edycja programu „Wolontariat Rodzinny Lokalnie”, który połączył rodziny, organizacje pozarządowe oraz samorządy w działaniu na rzecz społeczności lokalnej. Dzięki środkom Fundacji PZU w 2015 roku zrealizowano 15 projektów.

Wolontariat Rodzinny

Wolontariat Rodzinny to nowa, oryginalna forma wolontariatu, również pracowniczego. To aktywność, w której łączymy czas dla nas i naszych bliskich z czasem dla tych, którym chcemy pomóc i przekazać najlepsze rodzinne wartości.

Rodzinny PZU

Wolontariat Rodzinny PZU organizowany przez Fundację PZU to propozycja skierowana do pracowników Grupy PZU. W tym roku beneficjentami pomocy są po trzy organizacje lub instytucje w każdym z trzech miast: Katowicach, Krakowie i Wrocławiu.

Rodzinny Lokalnie

Program wspiera finansowo i organizacyjnie pomysły rodzin i grup bliskich sobie osób chcących zrobić coś dobrego w swoich środowiskach lokalnych. Łączenie pasji niesienia pomocy z działaniem w grupie zaufanych osób przynosi niesamowite efekty.

Deklaracja
Rodzinna PZU

Deklaracja Rodzinna PZU stworzona przez Fundację PZU wyjaśnia znaczenie i rolę Wolontariatu Rodzinnego PZU. Została podpisana przez Prezesa PZU Andrzeja Klesyka. Zwraca uwagę na rodzinę pracownika, jako szczególną wartość.
wolontariat_kompetencyjny

Wolontariat Kompetencyjny

„Bezpiecznie z Grosikiem” to czas gier i zabaw dydaktyczno-ruchowych, które prowadzą wolontariusze PZU wraz z nauczycielami. Program skierowany jest do uczniów szkół podstawowych realizujących projekt „Bezpieczne wędrówki od grosika do złotówki”.

wolontariat_obywatelski

Wolontariat Obywatelski

Jeśli lubisz pomagać innym, wspierasz aktywnie potrzebujących albo chcesz zacząć to robić to konkurs „Wolontariat to radość działania” jest właśnie dla Ciebie!

ico-1

Akademia Liderów Wolontariatu PZU

Grupa PZU obecna jest w całej Polsce i ważne jest dla nas, aby w naszych działaniach wolontariackich brali udział pracownicy centrali, a także biur regionalnych i oddziałów lokalnych.

ico-2

Programy i Akcje Okolicznościowe

W ramach wolontariatu pracowniczego, Fundacja PZU co roku organizuje akcje dla dzieci z okazji Mikołajek i Dnia Dziecka z udziałem pracowników – wolontariuszy. Dodatkowo pracownicy mogą zgłaszać się do Fundacji z własnymi propozycjami akcji wolontariackich.