Wolontariat Rodzinny

Wolontariat Rodzinny przygotowany został tak, by stanowił bardzo atrakcyjną ofertę dla rodzin. „Warto pokazać innym naszą rodzinę; Warto przeżyć coś nie mniej wspaniałego niż najpiękniejsze wakacje; Nie traćmy czasu na rozważania: rodzina czy pomoc innym, bo można połączyć jedno i drugie” – na tym właśnie polega wolontariat rodzinny.

- W dzisiejszym świecie nikt z nas nie ma zbyt wiele czasu wolnego i nie chcemy, by jedna nasza aktywność odbywała się kosztem drugiej. Dlatego Wolontariat Rodzinny proponuje połączenie pomocy innym i przebywania razem z naszą rodziną i znajomymi – wyjaśnia Agnieszka Kazimierska z Fundacji PZU.

Rodziny wolontariuszy działając razem na rzecz potrzebujących mogą robić bardzo różne rzeczy np.: organizować zawody sportowe, wycieczki, pomagać najmłodszym odrabiać lekcje, asystować osobom niepełnosprawnym. Ważne, by połączyć chęci i pasje wolontariuszy z faktycznymi potrzebami beneficjentów pomocy. Dla jednych i drugich ma to być wspaniałe przeżycie. – Wolontariat Rodzinny sprawia, że rodziny lepiej poznają siebie. Daje okazję, by np. syn był szczególnie dumny z dokonań swego taty, mama ze swojej córki albo wszyscy w rodzinie podziwiali pomysłowość dziadka. Takie miłe zaskoczenia bardzo zbliżają – podkreślają organizatorzy.

Fundacja PZU organizując Wolontariat Rodzinny PZU stara się jak najlepiej poznać preferencje wolontariuszy i ich rodzin, by także na tej podstawie odnaleźć miejsca, w których można najbardziej efektywnie pomóc. – Chcemy, by pomaganie zawsze było przyjemne i oprócz satysfakcji z tego, co się robi, dawało wszystkim również radość – zaznacza Agnieszka Kazimierska.