PZU Trasy Zdrowia

Program „PZU Trasy Zdrowia” to program nakierowany na promocję zdrowego i aktywnego trybu życia. W ramach programu organizowany jest konkurs grantowy dla gmin do 50 tysięcy mieszkańców na budowę na ich terenie Trasy Zdrowia, czyli mini kompleksu sportowo-rekreacyjnego. Gminy, które zaproponują najciekawsze położenie trasy i pomysł na działania animacyjne planowane przez gminę otrzymają wyposażenie tras biegowych i dofinansowanie na działania animacyjne oraz wypożyczalnię sprzętu sportowego.

Aktywność fizyczna daje nam energię, dynamikę i siłę do działania. Z PZU Tras Zdrowia skorzystają aktywni sportowcy oraz ci, którzy chcą rozpocząć przygodę z aktywnością fizyczną. Trasy będą miejscami otwartymi również na inne formy ruchu i będą stanowić strefę treningów, zajęć, relaksu i integracji społeczności lokalnej.

Modelowa trasa ma kształt pętli o długości od 2 do 3 km, wytyczonej na obszarze leśno-parkowym. Na trasie znajduje się minimum 9 oznakowanych i opisanych instalacji, stanowiących ofertę dla wszystkich grup społecznych. Zróżnicowany sprzęt zamontowany na trasie pozwoli nie tylko na indywidualną aktywność okolicznych mieszkańców taką jak spacery, bieganie, nordic walking, zabawy z dziećmi, czy treningi. To także fantastyczne miejsce do działań grupowych i animacji na rzecz całej społeczności. Festyny, pikniki, zawody czy lekcje wychowania fizycznego to tylko przykłady możliwych aktywności.

Partnerem Programu jest Fundacja Volunteers for Sport.

Więcej informacji o programie: http://www.pzutrasyzdrowia.pl