Ruszył Program Fundacji PZU "PZU Trasy Zdrowia"!

Aktywność fizyczna jest nie tylko chwilowym trendem, którym żyje dziś niemal cały świat. Ruch daje nam energię, dynamikę i siłę do działania. Podaruj tę energię mieszkańcom swojej gminy i bądź inicjatorem powstania PZU Trasy Zdrowia!

Mieszkasz w gminie do 50 tysięcy mieszkańców, chcesz zaktywizować społeczność lokalną i wiesz, że w najbliższej okolicy brakuje miejsc do uprawiania sportu na powietrzu? Jeśli tak to dajemy Ci narzędzie do działania – PZU Trasę Zdrowia. Przekaż informację swojemu Urzędowi Gminy i weźcie udział w konkursie Fundacji PZU! Niech jedna z 30 tras powstanie właśnie u Was!

Do udziału w konkursie zapraszamy aktywne gminy, które już realizują niecodzienne pomysły oraz te które mają chęć do działania, ale do tej pory nie miały odpowiedniego miejsca, żeby rozwinąć skrzydła. Być może dzięki Waszej inicjatywie gmina otrzyma wyposażenie trasy i dofinansowanie na działania animacyjne oraz wypożyczalnię sprzętu sportowego. Trasy powstaną w gminach, które zgłoszą najlepsze projekty.

PZU Trasa Zdrowia to mini kompleks rekreacyjno-sportowy, którego centralnym elementem jest wytyczona, oznakowana i wyposażona w proste instalacje ścieżka, przystosowana do bezpiecznego uprawiania sportu na co dzień. Trasa umożliwia aktywność w dyscyplinach takich jak bieganie, nordic walking, spacery czy narty biegowe i będzie miała kształt pętli o długości od 2 do 3 km, wytyczonej na obszarze leśno-parkowym.

Podstawą ubiegania się o realizację projektu PZU Trasy Zdrowia jest złożenie prawidłowo wypełnionego wniosku w terminie do 30 kwietnia 2014 roku. Głównym wnioskodawcą może być tylko Urząd Gminy, jednak w celu realizacji projektu może nawiązać partnerstwa, np. z organizacją pozarządową, szkołą czy lokalnym klubem sportowym.
PZU Trasa Zdrowia w Twojej gminie może być początkiem wspaniałej przygody. Stworzenie trasy to pierwszy krok. Kolejnym są możliwości, które daje – spacery, bieganie, nordic walking, zabawy z dziećmi, treningi, pikniki, zawody czy lekcje wychowania fizycznego to tylko niektóre z pomysłów. Biorąc udział w projekcie Twoja gmina otrzyma narzędzie, dzięki któremu propagowanie zdrowego i aktywnego stylu życia będzie łatwiejsze.

Program realizuje Fundacja PZU w partnerstwie z Fundacją Volunteers for Sport.

Formularz zgłoszeniowy i więcej informacji na temat PZU Tras Zdrowia oraz regulamin konkursu znajdziesz na stronie internetowej www.pzutrasyzdrowia.pl.