III Bieg Na Tak – Run of Spirit w Poznaniu

10 maja nad poznańską Maltą odbył się III Bieg Na Tak - Run of Spirit 2014 organizowany przez Stowarzyszenie Na Tak w partnerstwie z niemiecką Fundacją Evangelisches Johannesstift Behindertenhilfe i Fundacją PZU.

W Biegu udział wzięło 1000 osób, w tym ponad 200 dzieci w wieku od 2 do 11 lat, osoby niepełnosprawne i sprawne, a także profesjonalni biegacze – olimpijczyk Rafał Wieruszewski oraz Marcin Grabiński (niewidomy maratończyk – mistrz Polski biegający na sznurku ze swoim przewodnikiem). Wśród biegaczy nie zabrakło również gości specjalnych, a wśród nich Prezydenta Miasta Poznania Ryszarda Grobelnego oraz Jacka MEZO Mejera. Imprezę otworzył Marszałek Województwa Wielkopolskiego Pan Mateusz Klemenski.

Chociaż lista rankingowa była tradycyjna, uczestnicy podkreślają: „Tu zwycięzcą jest każdy”. Każdy z uczestników otrzymał niezwykły medal – ręcznie robiony przez niepełnosprawnych intelektualnie podopiecznych Stowarzyszenia Na Tak. Nawet Jacek MEZO Mejer stwierdził, że ten medal jest dla niego ważniejszy niż ten z maratonu.

Biegowi Na Tak rokrocznie towarzyszy cel charytatywny. W tym roku zbierano środki na turnusy rehabilitacyjne osób niepełnosprawnych. Każdy kto kupił pakiet startowy lub skorzystał z aktywności w strefie charytatywnej, pomógł podopiecznym Stowarzyszenia Na Tak. Fundacja PZU, partner strategiczny Biegu, postawiła na terenie imprezy bieżnie – każdy kto przebiegł 1 km na bieżni, przekazał na cel charytatywny 10 zł. Łącznie wybiegano niemal 150 km.