I etap konkursu PZU Trasy Zdrowia – zakończony!

Komisja konkursowa programu PZU Trasy Zdrowia spośród 154 projektów wybrała 35 gmin, w których odbędą się konsultacje społeczne. 30 najlepszych gmin do końca września wybuduje trasy zdrowia. Zainteresowanie projektem PZU Trasy Zdrowia było bardzo duże. Wnioski spływały z całej Polski. Zgodnie z regulaminem, przy ocenie wniosków brane były pod uwagę między innymi: lokalizacja trasy, zaangażowanie mieszkańców w lokalne działania, różnorodność planowanych form aktywności na trasie, promocja trasy, innowacyjne podejście do aktywności fizycznej oraz konkretne uzasadnienie potrzeby realizacji projektu.

Na tej podstawie Komisja Konkursowa wybrała 35 gmin, które zakwalifikowały się do kolejnego etapu. Wśród nich są: Adamów, Aleksandrów Kujawski, Barczewo, Bieruń, Biłgoraj (Gmina Miasto), Braniewo (Gmina), Czaplinek, Czarny Bór, Czeladź, Dębowiec, Iłowo-Osada, Kobyłka, Lelów, Lubiewo, Lubliniec, Międzyrzec Podlaski, Mucharz, Otwock, Panki, Połczyn-Zdrój, Pomiechówek, Prostki, Przechlewo, Radków, Słupca, Susz, Syców, Świętajno, Twardogóra, Wągrowiec, Wieprz, Wilków, Wołów, Zbąszynek, Zielonka k. Warszawy. W tych lokalizacjach zostanie przeprowadzona seria warsztatów konsultacyjnych. Pierwsze warsztaty odbędą się już w drugiej połowie maja, a cały ten etap projektu potrwa do końca czerwca.

Aby PZU Trasa Zdrowia jak najbardziej odpowiadała potrzebom społeczności lokalnej, do udziału w spotkaniach zaproszeni zostaną mieszkańcy, przedstawiciele lokalnych władz, stowarzyszeń, klubów sportowych, a także bibliotek, szkół czy ośrodków sportu i kultury. Warsztaty poprowadzą moderatorzy, którzy będą dbali o odpowiedni rytm spotkań oraz wypracowanie wspólnych decyzji grupy. Poza trybem warsztatowym, każdy z mieszkańców będzie mógł wypowiedzieć się na temat poruszanych kwestii poprzez otwarte konsultacje i lokalne media.

Na podstawie oceny procesu konsultacji, z grupy 35 gmin zostanie wybranych 30 lokalizacji, w których w okresie od połowy lipca do końca września powstaną PZU Trasy Zdrowia. Następnie na każdej z tras zrealizowany zostanie trzymiesięczny plan działania, wieńczący proces realizacji projektu PZU Trasy Zdrowia.

Więcej informacji na stronie www.pzutrasyzdrowia.pl.