PZU Trasy Zdrowia już otwarte

W sobotę – 11 października w podwarszawskiej Zielonce odbyło się uroczyste otwarcie PZU Trasy Zdrowia. W duchu sportu i aktywności, nowy obiekt rekreacyjno-sportowy testowali młodzi, starsi i całe rodziny. Projekt jest jednym z działań Grupy PZU w obszarze profilaktyki zdrowotnej i promowania aktywnego trybu życia wśród Polaków.

PZU Trasy Zdrowia to mini kompleksy-sportowo rekreacyjne, wyposażone w instalacje treningowe, dzięki którym można spędzać czas aktywnie, niezależnie od wieku i statusu społecznego. Program umożliwił powstanie 30 takich obiektów w całej Polsce. Trzy z nich, zlokalizowane są na Mazowszu: w Kobyłce, Pomiechówku i Zielonce.

Impreza otwarcia PZU Trasy Zdrowia, która odbyła się na Gliniankach w Zielonce zgromadziła wielu pasjonatów zdrowego i aktywnego stylu życia. Głównym punktem programu była możliwość pokonania 2,5 - kilometrowej trasy wraz z trenerem. Zaliczenie poszczególnych instalacji treningowych m.in. drążków, równoważni potwierdzano pieczątką, a spośród wszystkich, którzy się tego podjęli wylosowano unikalną nagrodę. Zwycięzca odbędzie wspólny trening na Trasie Zdrowia z Yaredem Shegumo, wicemistrzem Europy w maratonie.

PZU Trasy Zdrowia to program, dzięki któremu chcemy zachęcać do ruchu i aktywności ludzi w różnym wieku. Zaangażowanie w tego typu projekty traktujemy jako naszą misję. Trasy Zdrowia to przestrzeń integrująca społeczności lokalne wokół idei aktywnego stylu życia, która gwarantuje zdrowie i inspiruje do działania – wyjaśnia Bogdan Benczak, Prezes Fundacji PZU.

Przedstawiciele Grupy PZU wraz z władzami miasta dali dobry przykład wszystkim uczestnikom otwarcia, kilkukrotnie pokonując całą trasę. W trakcie imprezy uruchomiono również strefę „Podziel się kilometrem”. Dzięki wspólnej aktywności na stacjonarnych bieżniach, udało się przebiec aż 134,8  km. Za każdy pokonany kilometr, PZU przekazało 20 zł na Dom Samotnej Matki w Zielonce. PZU Trasy Zdrowia są dostępne do użytku przez cały rok. Korzystanie z nich jest bezpłatne. Na miejscu będzie można skorzystać z porad animatora, dostępnego w trakcie organizowanych wydarzeń, spotkań i animacji.

Więcej o programie: www.pzutrasyzdrowia.pl