Nagroda im. Wisławy Szymborskiej przyznana!

Julia Hartwig została nagrodzona za wydany w zeszłym roku tomik "Zapisane". Wartość nagrody ufundowanej przez Fundację PZU to 200 tys. złotych. Laureatka otrzymała charakterystyczną już statuetkę będącą przestrzennym przedstawieniem wyklejanki Wisławy Szymborskiej. Konkurs odbył się pod honorowym patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Bronisława Komorowskiego, który był obecny na gali wraz z małżonką.

"Mimo oszczędności słowa, prostoty, unikania patosu, mimo powściągliwości i dążenia do kondensacji, poezja Julii Hartwig nie jest łatwa. Obraca się, jak to ujęła sama poetka, w rejonach nieuniknionej powagi, choć od tej powagi dyskursu sami poeci dziś stronią. Odwołuje się zarazem do kategorii ostatecznej: do pojęcia ładu" - powiedział, ogłaszając werdykt, przewodniczący kapituły nagrody, prezes Polskiego PEN Clubu Adam Pomorski.

Nagrodę wręczyli członkowie zarządu Fundacji Wisławy Szymborskiej oraz prezes PZU SA Andrzej Klesyk.

"Jesteśmy przekonani, że pani Wisławie dzisiejsza decyzja jury szczególnie przypadłaby do gusty. Życzymy, pani Julio, wielu ciągów dalszych, w tym wielu pięknych nowych wierszy, na które wszyscy czekamy" - mówił Michał Rusinek, prezes zarządu Fundacji Wisławy Szymborskiej.

Dziękując za nagrodę Julia Hartwig powiedziała, że najbardziej zażenowany jest ten, który otrzymuje tę nagrodę. "To ja. Czuję się bardzo zaszczycona, ale nie tylko, bo nazwa nagrody, która jest nagrodą imienia Wisławy Szymborskiej jest dla mnie ogromnie ważna. To jest osoba, z którą bardzo blisko się stykałam, chociaż nikt nie może za bardzo mówić o tej bliskości, ponieważ Wisława trzymała się zawsze troszkę z daleka, ale zawsze było dokładnie wiadomo, kogo akceptuje, a kogo nie" - mówiła poetka.

Minister kultury i dziedzictwa narodowego Małgorzata Omilanowska powiedziała podczas gali, że to poeci są tymi, którzy „uczą nas słów, którymi potrafimy potem wyrazić nasze uczucia, które otwierają nasze dusze, uruchamiają naszą wyobraźnię, uczą nas inaczej patrzeć na świat, zatrzymują nas w połowie kroku, zwalniamy przez chwilę w drodze do nie wiadomo czego i zaczynamy mieć szansę na chwilę refleksji nad sobą i światem".

Do nagrody nominowani byli autorzy pięciu tomów poetyckich wydanych w 2013 r.: Wojciech Bonowicz za tom "Echa", Jacek Dehnel za "Języki obce", Mariusz Grzebalski za "W innych okolicznościach", Julia Hartwig za tom "Zapisane" i Michał Sobol za "Pulsary". Międzynarodowa kapituła złożona z tłumaczy, krytyków literackich i badaczy literatury, dokonała wyboru spośród 172 zgłoszonych książek.

Nagroda im. Szymborskiej

Nagroda im. Wisławy Szymborskiej została powołana na mocy testamentu noblistki, jej celem jest promocja poezji, nagradzanie najlepszych twórców i przyciąganie uwagi czytelników, którzy zapomnieli o nieoczywistym sposobie komunikowania, jakim jest język poetycki. Laureat otrzymuje statuetkę oraz 200 tysięcy złotych. Celem nagrody jest popularyzowanie poezji, nie tylko wśród czytelników, ale też wydawców, aby zachęcić ich do publikowania utworów polskich autorów oraz tłumaczeń poezji obcej. Od początku Partnerem Strategicznym jest Fundacja PZU.