Fundacja PZU nagrodzi najlepszych autorów książek dla dzieci i młodzieży

Fundacja „ABCXXI – Cała Polska czyta dzieciom” od 17 lat – z dużymi sukcesami – troszczy się o zwiększanie czytelnictwa w Polsce i przekonuje rodziców, że dzieciom należy czytać już od wczesnego dzieciństwa, bo przynosi to korzyści w późniejszym okresie ich życia. Zwraca uwagę, że jakość i dobór wartościowych oraz ciekawych lektur jest kluczowy w rozwoju dziecka. W trosceo najwyższe standardy literatury, Fundacja podejmuje się organizacji konkursu literackiego, a zaangażowani eksperci i jurorzy są gwarantem najwyższej jakości nagrodzonych utworów.

Już po raz czwarty włączamy się w tą ważną i niezwykle potrzebną inicjatywę, która pomaga tworzyć dobre i mądre książki dla naszych dzieci – powiedział Bogdan Benczak, prezes Fundacji PZU. – Co ważne, konkurs pozwala zaistnieć na rynku wydawniczym autorom, których talent pisarski wart jest promowania. Cieszymy się, że Fundacja PZU wspierająca działania na rzecz edukacji i kultury polskiej, mogła włączyć się w projekt, którego wartość edukacyjna jest niezaprzeczalna, a działania przynoszą zmianę społeczną i wyraźne efekty.

W dotychczasowych edycjach konkursu do jury napłynęło łącznie blisko dwa tysiące prac. Wśród laureatów nie zabrakło znanych i cenionych twórców, jak Barbara Kosmowska czy Marcin Szczygielski.

Konkurs adresowany jest do wszystkich – zarówno tych, którzy zaczynają dopiero swoją przygodę z pisaniem, jak i uznanych autorów literatury dla dzieci i młodzieży. Swoje prace można nadsyłać do jednej z trzech kategorii wiekowych, do których kierowany jest utwór: do 6 lat, pomiędzy 6 a 10 lat i pomiędzy 10 a 14 lat.

Regulamin Konkursu znajduje się na www.calapolskaczytadzieciom.pl/konkurs-astrid-lindgren.

Dodatkowe informacje:
Biuro Prasowe PZU