Wielki finał „Zwolnionych z Teorii”!

Podczas wielkiej gali finałowej, która odbyła się 23 kwietnia w Warszawie, wręczono nagrody dla najlepszych projektów społecznych realizowanych przez licealistów z całej Polski. Fundacja PZU była partnerem strategicznym olimpiady „Zwolnieni z Teorii” organizowanej przez Fundację Social Wolves.

„Zwolnieni z Teorii” to olimpiada dla uczniów szkół średnich. To praktyczna gra zespołowa, gdzie zadaniem jest opracowanie i zrealizowanie projektu społecznego. Dzięki udziałowi w olimpiadzie, licealiści z całej Polski mają okazję poznać nowych ludzi i zdobyć praktykę w prowadzeniu projektów,
a najlepsi otrzymają certyfikaty (Certyfikat Project Managment Principles oraz Certyfikat Project Managment Fundamentals sygnowane przez Project Managment Institute i nagrody – "Wilki" za Najlepsze Projekty Społeczne w kategoriach tematycznych i geograficznych.

Galę finałowa swoją obecnością uświetnił Prezydent RP Bronisław Komorowski, a także przedstawiciele instytucji publicznych, biznesu oraz organizacji społecznych, a wśród nich: Joanna Kluzik-Rostkowska – Minister Edukacji Narodowej, Włodzimierz Karpiński – Minister Skarbu Państwa, Jacek Michałowski – Szef Kancelarii Prezydenta RP oraz Andrzej Klesyk, Prezes PZU.

„Jako prezes firmy, którą mam przyjemność kierować i która wsparła ten wyjątkowy projekt, nie mógłbym być bardziej dumny widząc tak wielu młodych zaangażowanych Polaków” – powiedział Prezes Andrzej Klesyk do kilkuset zgromadzonych uczestników olimpiady.

Prezes Klesyk wręczył również nagrody dla sześciu najlepszych projektów: “Ku chwale Wyklętych!" turniejpiłkarski [Olsztyn], „Droga do sukcesu”  [Lublin], „(Uśmiechy) Dzieci dla dzieci” [Lublin], „KONTUR” [Ostrowiec Świętokrzyski], „THINeKo” [Lublin] i „Zbiór Ksiąg Nakazanych” [Olsztyn].

Pilotażowa edycja programu „Zwolnieni z Teorii” trwała od września 2014 do marca 2015.
W pierwszej edycji wzięło udział 1606 zespołów projektowych – 7143 osoby z 1065 szkół w całej Polsce. W finale znalazło się 300 projektów, a związku z tym również 1400 finalistów. 75% osób, które ukończyły olimpiadę, nie podejmowała wcześniej tego typu obywatelskich aktywności. Wśród setek uczniowskich inicjatyw przeważają projekty pomagające młodym odnaleźć się na rynku pracy.

Więcej o programie i zwycięskich projektach na: http://www.zwolnienizteorii.pl/