IV Bieg Na Tak

IV Bieg Na Tak - Run of Spirit przeszedł już do historii. Zwyciężył duch sportu i wspólnej rywalizacji osób pełnosprawnych i tych z niepełnosprawnościami. Fundacja PZU po raz drugi była partnerem strategicznym wydarzenia, a wolontariusze PZU pomagali przy jego organizacji.

Inspiracją pierwszego biegu Run of Spirit odbywającego się w Poznaniu (2012 r.) była niemiecka impreza o tej samej nazwie organizowana od 2008 roku w Berlinie przez fundację Evangelisches Johannesstift, z którą Stowarzyszenie Na Tak współpracuje w zakresie wspierania osób z niepełnosprawnością intelektualną.

Od tamtej pory rokrocznie w okresie wiosennym nad poznańską Maltą odbywa się charytatywny bieg integracyjny. Główną ideą przyświecającą imprezie „Bieg Na Tak - Run of Spirit" jest wspólna rywalizacja i aktywność sportowa bez względu na stopień sprawności uczestników.

W biegu startują wszyscy - dzieci, dorośli, amatorzy, sportowcy, osoby pełnosprawne i z niepełnosprawnościami. Bieg Na Tak – Run of Spirit udowadnia, że możliwe jest zorganizowanie imprezy sportowej, która nie wyklucza nikogo.

W tegorocznym biegu wzięło udział ponad 1000 osób, co oznacza 1000 pakietów startowych, z których dochód zostanie przekazany na zakup sprzętu rehabilitacyjnego i pomocy do terapii dla dzieci i dorosłych z niepełnosprawnością intelektualną.

Biegowi towarzyszył piknik charytatywny, z którego cały dochód również zostanie przeznaczony na podopiecznych Stowarzyszenia Na Tak. Dodatkowo, podczas akcji PZU „Podziel się kilometrem”  uczestnicy pikniku wybiegali i wyjeździli na rowerach 232 km, dzięki czemu Stowarzyszenie na Tak otrzyma 2 320 zł na sfinansowanie sprzętu rehabilitacyjnego.

Fundacja PZU, po raz drugi została partnerem strategicznym wydarzenia. Imprezę wsparli również wolontariusze – pracownicy PZU. Dziękujemy za pomoc, zaangażowanie i dużo dobrej energii!

Więcej zdjęć tutaj.
zdjęcia: Project-on