Akademia Liderów Wolontariatu PZU – witamy nowych na pokładzie!

Podczas gdy uczniowie zaczęli już wakacje, ich rodzice - wolontariusze dopiero zaczynają  pracę. 10 lipca, dziesięciu ‘pierwszaków’ wraz z pozostałymi liderami PZU z całej Polski, rozpoczęło warsztaty w ramach Akademii Liderów Wolontariatu PZU.

Wolontariusze potraktowali szkolenie z należytą uwagą i postanowili od razu wcielić teorię w życie. Szkolenie zaczęli od akcji na rzecz podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej. Wraz z dziećmi z Nasielska stworzyli budki lęgowe dla sikorek i pszczół murarek, które młodzi rozwieszą w swoich okolicach.

Wspólna praca, zabawa, rozmowy i śmiechy – nie trzeba było wiele, aby wszyscy poczuli, że wolontariat to radość z działania. Nie było podziału na wolontariuszy i podopiecznych – wszyscy byli równi i wspaniale ze sobą współpracowali – a to jest właśnie najważniejsze przy angażowaniu się w działania na rzecz innych – mówi Agnieszka Kazimierska, koordynator ds. wolontariatu pracowniczego w Grupie PZU.

Podczas warsztatów, wolontariusze zapoznali się ze światowymi trendami wolontariatu, opracowali ścieżki rozwoju w kontekście zaangażowania społecznego, nauczyli się jak mówić o swoich działaniach, tak, aby być nie tylko wysłuchanym, ale i dobrze zrozumianym.

- Trenerzy ze Stowarzyszenia Centrum Wolontariatu starannie dobrali tematy i zagadnienia, wychodząc naprzeciw naszym potrzebom. Dzięki akcji wolontariackiej z dziećmi, kolejny raz mogliśmy sprawdzić się w roli animatorów, ale tym razem w zupełnie innym gronie. Mogliśmy uczyć się też od siebie i obserwować w innych rolach, a to super inspiruje do dalszych akcji!– opowiada Marta Olszewska, jedna z wieloletnich Liderek Wolontariatu Pracowniczego PZU.

Takie spotkania nie tylko dodają nam wiary w ludzi. Dają także niepowtarzalną możliwość wymiany doświadczeń, wzajemnego inspirowania się a przede wszystkim utwierdzają nas w  przeświadczeniu, że mamy szczęście, że udało nam się trafić na siebie i współpracować przy niesamowitych projektach zmieniających świat wokół nas. Wiem, że inni nam tego zazdroszczą – dodaje Agnieszka Kazimierska.

- Cieszę się, że mogłem wziąć udział w tak świetnym spotkaniu i poznać grupę „naprawdę niezłych poparzeńców” a przy okazji tak wiele się nauczyć – dodaje Dariusz Łukaszuk, lider z Olsztyna.

Kolejne warsztaty już w listopadzie.