Wolontariat Rodzinny PZU

Wolontariat Rodzinny PZU to forma wolontariatu pracowniczego i nowy, atrakcyjny standard na polu zaangażowania społecznego biznesu. W miastach, w których w tym roku rozwijany jest Wolontariat Rodzinny PZU, na początek zapraszamy zarówno rodziny naszych pracowników, jak i wszystkie inne na InteGRĘ, czyli PZU Rodzinną Grę Terenową.

W Katowicach InteGRA odbyła się 30 maja, w Krakowie 27 czerwca, a 5 września rusza we Wrocławiu. – Z edycji na edycję jest coraz więcej chętnych. Chcą rozwiązywać na trasie jak najwięcej zadań świetnie się przy tym bawiąc. Od niemowlaka po seniora. Otrzymujemy bardzo wiele pytań o kolejne InteGRY – podkreśla Agnieszka Kazimierska z Fundacji PZU. – Popularyzujemy ideę Wolontariatu Rodzinnego, a przy tym, dzięki InteGRZE, staramy się integrować rodziny w danym miejscu. Taka integracja to szansa, by się poznać, a może w konsekwencji rodzinnie zrobić coś dla innych – dodaje Zofia Dzik z Fundacji Humanites, która jest partnerem merytorycznym projektu Wolontariat Rodzinny PZU.

InteGRA proponuje kilka tras dostosowanych do możliwości uczestników, także tych niepełnosprawnych lub z dziecięcymi wózkami oraz zadania, w których rodziny muszą ze sobą współdziałać. Każdy zdobyty punkt zamienia się na złotówki. Te z kolei, jako dodatkowe wsparcie, wędrują do ośrodków, którymi opiekuje się Wolontariat Rodzinny PZU:

Katowice:
Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Młodzieży "Dom Aniołów Stróżów"
Placówka Opiekuńczo- Wychowawcza "Przystań"" w Dąbrowie Górniczej
Fundacja Aktywnej Rehabilitacji w Mikołowie

Kraków:
Dom Małego Dziecka im. Jana Brzechwy
Towarzystwo Przyjaciół Chorych "Hospicjum im. Św. Łazarza"
Stowarzyszenie Pomocy Niepełnosprawnym "Bądźcie z Nami"

Wrocław:
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawoni
Zespól Szkół Specjalnych w Żmigrodzie
Stowarzyszenie Pomocy dzieciom w szczególnie trudnej sytuacji życiowej „Iskierka”

W każdym z powyższych ośrodków wyzwania dla Wolontariatu Rodzinnego PZU przygotowywane są tak, by odpowiadały realnym potrzebom beneficjentów, ale i możliwościom, chęciom czy pasjom wolontariuszy. - W Domu Aniołów Stróżów w Katowicach zrobiliśmy wspaniałe zawody sportowe: była gra w piłkę nożną, w kosza, były też warsztaty robienia „bransoletek przyjaźni”. Wielki sukces! Przyszło ponad 20 dzieci. Zainteresowanie wyplataniem tych bransoletek przeszło nasze najśmielsze oczekiwania! – relacjonuje grupa wolontariuszy PZU z tego terenu. Także w tym miejscu zorganizowano wspólne odrabianie lekcji z dziećmi, którymi opiekuje się ośrodek. – Na kolejne spotkanie syn wolontariuszy przyprowadził swoich kolegów, by też pomagali – tłumaczą ci, którzy zaangażowali się we wsparcie Domu Aniołów Stróżów.

Z kolei w Placówce Opiekuńczo-Wychowawczej „Przystań” w Dąbrowie Górniczej podczas „Dnia Małolata” szczególną popularnością cieszyło się wolontariackie stoisko z zagadkami dla dzieci. Tego typu działania planowane są także w innych ośrodkach. – Chodzi o różnorodność, która jest atrakcyjna dla tych, którym pomagamy, ale także dla tych, którzy wraz z bliskimi decydują się pomagać potrzebującym – mówią organizatorzy.

InteGRA

PZU Rodzinna Gra Terenowa to zabawa w rozwiazywanie zagadek i zadań na poszczególnych stacjach. Zdobyte punkty zamieniamy na złotówki, którymi wesprzemy wskazane organizacje pozarządowe z Krakowa i okolic.