Aktywne przejście dla pieszych w Twoim mieście

Zapraszam do udziału w ogólnopolskim konkursie „Aktywne przejścia dla pieszych” i zgłoszenia niebezpiecznych przejść w Państwa regionie. Nagrodą w konkursie jest ich modernizacja i wyposażenie w szereg rozwiązań sygnalizujących obecność pieszego w pobliżu przejścia, takich jak: oświetlenie, które zapala się, gdy pieszy zbliża się do pasów, maty antypoślizgowe oraz system stale święcących „kocich oczek”.

Konkurs skierowany jest do zarządców dróg publicznych, w tym władz samorządowych, oraz społeczności lokalnej. Rozpoczyna się 22 lipca i będzie trwał do 31 sierpnia br. Samorządy przystępują do konkursu wypełniając formularz dostępny na www.stopwariatom.pl/formularz. Drugim etapem będzie głosowanie internetowe, które potrwa od 1 do 28 września br. W każdym tygodniu wybieranych będzie pięć lokalizacji. Jedną wybiorą internauci w głosowaniu (decyduje największa liczba głosów), a cztery wytypuje komisja konkursowa.

Inicjatorem konkursu jest Fundacja PZU. Patronat nad inicjatywą objęły Związek Powiatów Polskich oraz Związek Gmin Wiejskich RP. Regulamin konkursu dostępny jest na www.stopwariatom.pl.

Konkurs jest elementem ogólnopolskiej kampanii społecznej dotyczącej bezpieczeństwa na drodze – "Kochasz? Powiedz STOP Wariatom Drogowym". W tym roku szczególną uwagę poświęcimy bezpieczeństwu pieszych. Kampania opiera się pozytywnym przekazie i podejściu, że to najbliżsi mają największy wpływ na nasze postępowanie – również podczas prowadzenia samochodu czy poruszania się jako pieszy. W ubiegłym roku w realizowane, liczne działania zaangażowało się wiele grup odbiorców, a kampania odbiła się szerokim echem w mediach tradycyjnych i Internecie. Fundacja PZU rozdała 3 miliony serc, które kierowcom wręczali członkowie ich rodzin, przyjaciele czy znajomi.

Serdecznie zachęcam do udziału w konkursie „Aktywne przejścia dla pieszych” i zaangażowania na rzecz poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego, w tym w szczególności bezpieczeństwa pieszych. Wierzymy, że konkurs spotka się z Państwa zainteresowaniem, a nagroda uzupełni już prowadzone przez Państwa działania na rzecz bezpieczeństwa w ruchu drogowym.

Więcej o konkursie na http://www.stopwariatom.pl/