Festyn z okazji 250-lecia Teatru Narodowego!

Już 12 września na planu Teatralnym w Warszawie odbędzie się Festyn Teatralny WSZYSTKO GRA! Organizatorzy przewidują wiele atrakcji: widowiska artystyczne w wykonaniu zespołu aktorskiego Teatru Narodowego, spotkania z aktorami, projekcje filmowe oraz zwiedzanie budynku Teatru. Fundacja PZU również przygotowała szereg atrakcji, szczególnie dla najmłodszych.

W 2015 roku Teatr Narodowy świętuje 250. rocznicę powstania. Jest to wyjątkowa okazja, aby zatrzymać się i zobaczyć, jak wiele zmieniło się na przestrzeni lat w teatrze. W kalendarz obchodów 250-lecia wpisuje się wiele wydarzeń kulturalnych, które wspiera Grupa PZU S.A. i Fundacja PZU.

Teatr przenosi widza w inny świat. Siedząc na widowni możemy choćby doświadczyć antycznego katharsis, podążyć ścieżkami tajemniczego ogrodu, utożsamić swoje emocje z emocjami bohaterów szekspirowskich czy szukać odniesień do historii naszego kraju. Przez 250 lat Teatr Narodowy w swej burzliwej historii dostarczał publiczności wielu różnych przeżyć. Teraz jest okazja, aby na nowo się tym zachwycić i świętować.

Już 12 września 2015 r. (sobota) w godzinach 12.00-22.00 na Placu Teatralnym w Warszawie odbędzie się Festyn Teatralny – WSZYSTKO GRA! Jest to wydarzenie otwarte na szeroką publiczność – każdy z pewnością znajdzie coś interesującego dla siebie. Organizatorzy przewidują wiele atrakcji dla najmłodszych, widowiska artystyczne w wykonaniu zespołu aktorskiego Teatru Narodowego, program z zaangażowaniem studentów Akademii Teatralnej w Warszawie, niecodzienne czytanie „Pana Tadeusza”, a do tego: spotkania z aktorami, możliwość uzyskania autografów, projekcje filmowe, pokazy technik teatralnych, wystawy związane z historią Teatru Narodowego, aukcja kostiumów teatralnych oraz atrakcyjna instalacja medialna. Na festynie będzie obecna Fundacja PZU, która również przygotowała szereg atrakcji, szczególnie dla najmłodszych – warsztaty kreatywne, w czasie których dzieci będą mogły stworzyć własny mini teatrzyk, wykonać maskę czy pacynkę, a także występ musicalowy, malowanie buziek, pokaz baniek mydlanych i inne.

W ramach obchodów 250-lecia Teatru Narodowego odbywa się wiele interesujących wydarzeń oraz podejmowane są ciekawe inicjatywy. Szczegółowy program można znaleźć tutaj.