Warsztaty słowa – nowe spojrzenie na poezję i konkurs dla szkół

Fundacja Wisławy Szymborskiej we współpracy z Fundacją PZU uruchomiły we wrześniu ogólnopolski program promocji czytelnictwa w szkołach ponadgimnazjalnych w miejscowościach do 100 tys. mieszkańców. Na projekt składają się cykl spotkań warsztatowych i konkurs dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Powstała także platforma zawierająca pakiety materiałów edukacyjnych dla nauczycieli.

Konkurs promujący czytanie poezji, adresowany jest do młodzieży szkół ponadgimnazjalnych. Zadaniem uczniów jest przygotowanie tekstu krytycznego na temat poezji XX wieku, zaprojektowanie plakatu promującego czytelnictwo lub prowadzenie fanpage’a na Facebooku, który propagowałby poezję.

Na zwycięzców i czekają nagrody: czytniki Kindle, szkolenie z zakresu social media; a dla szkół: pakiet książek do biblioteki szkolnej o wartości 1500 zł.  Dla nauczycieli koordynujących konkurs sieć księgarni Matras przygotowała bony podarunkowe.

Spotkania uczniów szkół średnich z 11 poetami nominowanymi do Nagrody Szymborskiej w 3 ostatnich latach odbywać się będą w 11 bibliotekach miejskich na terenie całej Polski.

Na stronie Nagrody im. Wisławy Szymborskiej w zakładce Dla szkół znaleźć można także pakiety edukacyjne (opracowania poezji najnowszej, scenariusze, propozycje ćwiczeń z uczniami, tematów wypracowań opartych na poezji nominowanych).

Szczegółowe informacje można znaleźć pod adresem: http://nagrodaszymborskiej.pl/dla-szkol.html

Fundacja PZU jest Partnerem Strategicznym Fundacji Wisławy Szymborskiej oraz fundatorem Nagrody im. Wisławy Szymborskiej.