,,WSZYSTKO GRA!”- czyli ciąg dalszy obchodów 250-lecia Teatru Narodowego

Sobota 12 września w Warszawie przebiegła pod hasłem sztuki teatralnej, która w Teatrze Narodowym obchodziła swoje okrągłe urodziny. Festyn, którego partnerem była Fundacja PZU, pomimo deszczowej pogody przyciągnął wielu przechodniów, dzieci i sympatyków przedstawień scenicznych.

Już od godziny 12 na Placu Teatralnym nie brakowało atrakcji. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie, od widowisk artystycznych, spotkań z aktorami i projekcji filmowych po aukcje kostiumów i niecodziennie czytanie ,,Pana Tadeusza’’.

Na festynie była obecna również Fundacja PZU, która przygotowała zabawy edukacyjne dla najmłodszych uczestników. W namiocie Fundacji PZU dzieci poznawały metody robienia scenicznych rekwizytów. Miały również szansę stworzenia mini scenografii, gdzie niezbędna była niezwykła cierpliwość i precyzja. Najmłodsi mogli również pochwalić się swoją wyobraźnią i kreatywnością podczas tworzenia teatrzyku cieni. Nie zabrakło również atrakcji, dla fanów śpiewu, ponieważ odbyły się cztery koncerty piosenek Disneya, których słowa, jak się okazało, znają także dorośli.

Działania edukacyjne przybliżające uczestnikom tajemnice i ciekawostki związane z teatrem i zachęcające do jak najczęstszego odwiedzania jego murów to jeden z elementów obchodów jubileuszu 250-lecia Teatru Narodowego, którego mecenasem jest PZU.

Dziękujemy uczestnikom i do zobaczenia na kolejnych spotkaniach ze sztuką.