100 lat dla polskiej edukacji

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej, naszym partnerom, placówkom edukacyjnym i nauczycielom składamy najlepsze życzenia. Aby nasze działania rozwijały młodych ludzi i dawały im siłę do czynienia zmian.

Wsparcie edukacji dzieci i młodzieży jest jednym z priorytetów działań Fundacji PZU.  W naszych działaniach skupiamy się na wspieraniu instytucji oferujących rozwiązania nowoczesnej edukacji. Przede wszystkim jednak, zależy nam na zapewnieniu warunków rozwoju najzdolniejszym uczniom i studentom. Wierzymy, że finansowanie nauki to jedna z najlepszych inwestycji.Rocznie przyznajemy ponad 200 stypendiów pomostowych (program Stypendiów Pomostowych Fundacji Edukacyjnej Przedsiębiorczości), finansujemy warsztaty i zajęcia rozwijające dla 500 utalentowanych młodych ludzi (program Pomocy Wybitnie Zdolnym prowadzony przez Krajowy Fundusz na rzecz Dzieci). Dzięki współpracy z Fundacją Centrum im. prof. Bronisława Geremka odbywa się ponad 20 warsztatów historycznych i szereg spotkań z uczniami.

Naszymi partnerami są także m.in. Fundacja Młodzieżowej Przedsiębiorczości, Fundacja Wisławy Szymborskiej, Fundacja ABCXII „Cała Polska czyta dzieciom”, Fundacja Opera czy Fundacja dla Polski.

Od tego roku rozpoczęliśmy współpracę przy programie wsparcia nauczycieli (program MENTOR prowadzony przez Centrum Innowacyjnej Edukacji) oraz przy programie edukacji globalnej : Szkoła humanitarna : „Opowiadamy, żeby zrozumieć. Rozumiemy, żeby zmienić. Storytelling i nowe media w edukacji globalnej dla uczniów szkół ponadpodstawowych”, w partnerstwie z Polską Akcją Humanitarną.

Dbamy również o wzbogacanie oferty edukacyjnej w mniejszych miejscowościach. W ramach konkursu dotacyjnego Fundacji "Z PZU po lekcjach", organizowanego nieprzerwanie od 10 lat, ponad 20 organizacji lokalnych rocznie realizuje swoje pomysły na najciekawsze zajęcia pozalekcyjne dla dzieci i młodzieży szkolnej w miejscowościach do 30 tysięcy mieszkańców.

Historię jednej z organizacji, które zwyciężyły w tym roku można przeczytać na blogu „Pomoc to Moc”

Nasza wieloletnia działalność na polu edukacji została nagrodzona przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Polską Agencję Prasową tytułem „Popularyzator Nauki 2014”.