O mądrym wychowaniu dzieci

W połowie października w Warszawie rozpoczął się ogólnopolski cykl wykładów skierowanych do pracowników PZU na temat: „Jak mądrze wychować dziecko w społecznie toksycznym świecie?”. Spotkania prowadzi Irena Koźmińska, Prezes Fundacji „ABCXXI – Cała Polska czyta dzieciom”.

15 października 2015 r. w Warszawie przy ul. Konstruktorskiej 13 kilkudziesięciu pracowników PZU spotkało się na wykładzie poświęconym tematyce wychowywania dzieci we współczesnym świecie. Prezes Irena Koźmińska zwróciła uwagę na współczesne problemy, z jakimi muszą zmierzyć się rodzice, a także podała wiele wskazówek, które mogą pomóc w nawiązaniu dobrej relacji z dziećmi. Nie zabrakło również zagadnień dotyczących roli czytania i nauczania wartości, wpływu mediów, różnic w wychowaniu chłopców i dziewcząt oraz zagrożeń dzisiejszej cywilizacji.

Spotkanie to zainaugurowało cykl wykładów prowadzonych przez Irenę Koźmińską – Prezes Fundacji „ABCXXI – Cała Polska czyta dzieciom” oraz ekspertów Fundacji w oddziałach regionalnych na terenie kraju i w Centrali PZU.

Irena Koźmińska – po sześcioletnim pobycie w USA, gdzie jej mąż Jerzy Koźmiński pełnił funkcję Ambasadora Polski, założyła i prowadzi Fundację „ABCXXI – Cała polska czyta dzieciom”. Jest inicjatorką kampanii czytania, Konkursu Literackiego im. Astrid Lindgren na współczesną książkę dla dzieci i młodzieży, programu „Pierwsza Książka Mojego Dziecka”, programu „All of Europe Reads to Kids (uczestniczą w nim: Czechy, Litwa, Słowacja i Ukraina), Internetowego Uniwersytetu Mądrego Wychowania ( www.iumw.pl) z kursami dla rodziców i nauczycieli oraz współautorką, z Elżbietą Olszewską, książek: „Z dzieckiem w świat wartości” i „Wychowanie przez czytanie”. Prowadzi w kraju i za granicą wykłady z zakresu mądrego wychowania.