Prezes Tomasz Tarkowski w Liceum Sienkiewicza

Niecodzienną lekcję przedsiębiorczości z wyjątkowym nauczycielem mieli uczniowie jednej z klas Liceum Sienkiewicza w Warszawie.

16 października 2015 r. Członek Zarządu PZU SA Tomasz Tarkowski poprowadził spotkanie z uczniami XII L.O. im. Henryka Sienkiewicza w Warszawie w ramach przedmiotu „Podstawy przedsiębiorczości”, które zostało zorganizowane w ramach Koalicji „Prezesi-wolontariusze 2011”. Prezes Tomasz Tarkowski podkreślił, że bardzo cieszy się z możliwości poprowadzenia tego spotkania, ponieważ na co dzień zazwyczaj występuje przed swoimi pracownikami. Kilkudziesięciominutowe wystąpienie rozpoczął od prezentacji firmy, w której Zarządzie zasiada będąc Członkiem najmłodszym wiekiem, a najstarszym stażem pracy.

W wypowiedzi Prezesa pojawiło się wiele cytatów znanych ludzi świata nauki i biznesu, które były punktem wyjścia do przedstawienia ciekawych przykładów i anegdot. Nie zabrakło oczywiście historii kariery zawodowej samego Prezesa. Z uśmiechem zaznaczył, że jako Absolwent Wydziału Samochodów i Maszyn Roboczych Politechniki Warszawskiej nigdy nie myślał o pracy w branży ubezpieczeniowej. W życiu jednak wiele rzeczy nas zaskakuje i dobrze jest być na to otwartym. Zachęcał młodzież do nauki i poszerzania wiedzy z różnych obszarów. Potwierdził słowa Thomasa Edisona, że „geniusz to 1% inspiracji, a 99% potu”, czyli ciężkiej pracy, gdzie często przydaje się też odrobina szczęścia i przychylni ludzie obok.

Koalicja „Prezesi-wolontariusze 2011” to projekt, w który włączyli się liderzy firm, wierzący w to, że przykład idzie z góry, a postawa prezesa jest ważnym elementem propagowania prospołecznych postaw i zachowań wśród pracowników. Jednym z ważnych obszarów zaangażowania Koalicji jest edukacja dzieci i młodzieży. Menedżerowie dzielą się swoim czasem, doświadczeniem, wiedzą i umiejętnościami w ramach akcji wolontariackich.