Najlepsi poeci nagrodzeni. Laureaci Nagrody Poetyckiej im. Wisławy Szymborskiej

24 października podczas uroczystej Gali w Krakowie Kapituła ogłosiła zwycięzców III edycji konkursu o Nagrodę Poetycką im. Wisławy Szymborskiej. Roman Honet i Jacek Podsiadło zostali docenieni za wysoki poziom poezji, skomplikowane obrazowanie i wirtuozerię językową. Fundacja PZU jest partnerem strategicznym Fundacji Wisławy Szymborskiej - organizatora konkursu.

Roman Honet został nagrodzony za wydany w zeszłym roku tomik "świat był mój", a Jacek Podsiadło za "Przez sen". Wartość nagrody to 200 tysięcy złotych. Celem Nagrody jest popularyzowanie czytania poezji, ale także standardów literatury poetyckiej. Książki do Nagrody mogli zgłaszać sami autorzy, wydawnictwa, instytucje kultury, media o charakterze literackim oraz członkowie Kapituły.

W dzisiejszych, zabieganych czasach, czytelnictwo jest w odwrocie. Bardzo niewielu z nas sięga po książki, a tym bardziej, niewielu po poezję – powiedział Rafał Grodzicki, Członek Zarządu PZU Życie SA. - Dla Grupy PZU i Fundacji PZU, wspieranie kultury narodowej jest podstawowym filarem działalności. Dlatego wszystkim Nominowanym, w szczególności Laureatom Nagrody, dziękuję i serdecznie gratuluję tego szczególnego wyróżnienia. Głęboko wierzę, że dzięki Państwa twórczości kolejne osoby sięgną po tomik poezji i zadumają się nad tym, co jest ważne w życiu – dodał.

Do nagrody nominowani byli autorzy pięciu tomów poetyckich wydanych w 2014 r. Oprócz laureatów nominowani byli: Jakobe Mansztajn za "Studium przypadku", Mirosław Mrozek za tom "Horyzont zdarzeń" oraz Maciej Robert za "Księgę meldunkową". Kapituła dokonała wyboru spośród 214 zgłoszonych książek.

Fundacja PZU jest fundatorem Nagrody od samego początku jej powołania, a od tego roku, Partnerem Strategicznym Fundacji.

Zapraszamy do obejrzenia krótkiego materiału wideo