Aktywne przejścia dla pieszych wybudowane!

W konkursie Fundacji PZU organizowanym w ramach kampanii społecznej „Kochasz? Powiedz STOP Wariatom Drogowym” zwyciężyło 20 miejscowości z całej Polski, w których wybudowaliśmy aktywne przejścia dla pieszych.

Od września, internauci mogli przez cztery tygodnie głosować w konkursie „Aktywne przejścia dla pieszych”. Wybierali, spośród ponad 300 zgłoszonych, te, które dzięki Fundacji PZU zostaną zmodernizowane i wyposażone w elementy poprawiające bezpieczeństwo użytkowników.

Wybrano przejścia dla pieszych w 20 miejscowościach – cztery przejścia zostały wybrane przez internautów i zwyciężyły dzięki oddanym przez nich głosom. Pozostałe wybrała, spośród pozostałych zgłoszonych, komisja konkursowa, kierując się ich umiejscowieniem, bliskością ważnych instytucji i liczbą wypadków drogowych w danym miejscu.

W ramach konkursu przejścia powstały w takich miejscowościach, jak: Sędziszów Małopolski, Bezrzecze, Mysłowice, Zawadzkie, Marki, Skała, Myszków, Kobyłka, Karpacz, Sieradz, Witnica, Olsztyn, Brzesko, Chełmża, Zielonka, Wola Podłężna, Solanka, Siercza, Gołańcz, Miechów. Wcześniej powstały dwa przejścia pokazowe – w Inowrocławiu i Radomiu.

Każde z przejść zostało wyposażone w specjalne oświetlenie, które zapala się, gdy pieszy zbliża się do pasów, maty antypoślizgowe skracające drogę hamowania oraz system stale święcących „kocich oczek”.

Konkurs na „Aktywne przejścia dla pieszych” jest elementem kampanii społecznej „Kochasz? Powiedz STOP Wariatom Drogowym”. Patronat nad nim objęły Związek Powiatów Polskich, Związek Gmin Wiejskich RP oraz Związek Miast Polskich. Więcej na: stopwariatom.pl.