Szkolenie Regionalnych Liderów Wolontariatu w Otrębusach

W dniach 6-7 listopada 2015 r. w Otrębusach odbyło się kolejne szkolenie w ramach Akademii Liderów Wolontariatu, na którym spotkali się Liderzy z całej Polski, aby poszerzać swoją wiedzę i razem wziąć udział w akcji wolontariackiej.

Regionalni Liderzy Wolontariatu to pracownicy najbardziej zaangażowani w działania mające na celu niesienie pomocy innym. Mają mnóstwo pomysłów, chcą je realizować i inspirować innych pokazując, że w pomaganie można się wkręcić i czerpać z tego mnóstwo radości.

Podczas spotkania w Otrębusach Liderzy mieli okazję wziąć udział w akcji wolontariackiej wraz z zaproszonymi seniorkami – uczestniczkami Uniwersytetu Każdego Wieku z Brwinowa i okolic. Przedmiotem wspólnych działań były warsztaty rękodzieła, w tym decoupage, szycie pacynek, teatr cieni, wycinanki ludowe oraz tworzenie kart edukacyjnych dla osób niewidomych. Dla większości Liderów był to pierwszy kontakt z osobami starszymi podczas działań wolontariackich. Efekty wspólnej pracy zostały przekazane wybranym organizacjom wspierającym osoby potrzebujące pomocy.

Spotkanie w którym miałam przyjemność uczestniczyć było bardzo miłym i nowym doświadczeniem. Wspólna praca z seniorkami pozwoliła mi spojrzeć na wolontariat z innego punktu widzenia. W związku z tym, że zaproszone seniorki mają duże doświadczenie w pomaganiu innym mogłam się od nich wiele nauczyć – podkreśla Anna Sadowska, Regionalny Lider Wolontariatu z Poznania.

Spotkanie było dla mnie bardzo inspirujące, a możliwość przeprowadzenia realnego miniprojektu przy współudziale seniorek pozwoliła mi sprawdzić się w warunkach ‘bojowych’ i nabyć nowe umiejętności. Cieszę się również, że poznałem inne osoby z naszej Firmy, które poświęcają swój czas na realizację inicjatyw w ramach wolontariatu pracowniczego. Jestem pewien, że dostarczyliśmy sobie nawzajem energii do dalszego działania - mówi Michał Urbaniak, Regionalny Lider Wolontariatu z Łodzi.

Niespodzianką dla Wolontariuszy i Seniorek w Otrębsuach była wspólna nauka tańca krakowiaka prowadzona przez instruktorkę – tancerkę zespołu „Mazowsze”. Radości było moc!

W czasie szkoleń pokazujemy Liderom bogactwo form działań wolontariackich skierowanych do różnych grup odbiorców, aby nie koncentrowali się tylko na sprawdzonych, ale otwierali na nowe.