Akademia Samorządu Szkoły Liderów - kolejne spotkania

27 listopada 2015r. w Łazienkach Królewskich odbyło się spotkanie samorządowców w ramach Akademii Samorządu Szkoły Liderów. Fundacja PZU była partnerem wydarzenia.

Szkoła Liderów od kilku lat kształtuje kadr samorządowych w oparciu o wysokie standardy w zarządzaniu. Konferencja rozpoczęła się od wystąpienia gościa specjalnego – Donalda Boruta, który jest byłym przewodniczącym Krajowej Unii Miast Amerykańskich - największej i najstarszej krajowej organizacji, która prowadzi działania rzecznicze w interesie miast. Jako reprezentant Unii pełnił funkcję łącznika między samorządem lokalnym, a rządem centralnym. Dbał o reprezentację interesów gmin miejskich w ustawodawstwie krajowym.

Jestem gorącym zwolennikiem samorządu . Jeśli spojrzymy na USA obecnie, to kreatywność pochodzi z samorządu. Tam jest pasja, tam powstają nowe pomysły. ¬Ale żeby te pomysły mogły przynosić realną zmianę, trzeba zadać sobie pytanie – „Czy sobie ufacie?” , To nie jest pytanie filozoficzne, to jest pytanie fundamentalne. – podkreślał Borut.

Dla uczestników te spotkania są szczególne cenne, bo jest to okazja do dyskusji w gronie osób, które żyją samorządem. Spectrum tematów jest bardzo szerokie – od ustaw do tego, kto czym utwardza drogi – i to jest właśnie unikalna wartość Szkoły Liderów – podsumowuje dwudniowe wydarzenie Magdalena Plewowska-Semik.

Akademia Samorządu Szkoły Liderów została zorganizowana w ramach programu Szkoła Liderów Politycznych i jej program Absolwenckiego. Partnerem strategicznym programu jest Fundacja PZU.

Seminarium zrealizowano przy współpracy Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, Fundacji PZU i Fundacji Konrada Adenauera w Polsce.

Dyrektor ds. korporacyjnych w PZU – Wojciech Wróblewski

Donald Borut