Mikołajki z wolontariuszami PZU na Powiślu

Wyzwania kulinarne, zapachy meksykańskich potraw, liczne prezenty, uśmiechnięte dziecięce twarze – Mikołajki dla podopiecznych świetlicy Powiślańskiej Fundacji Społecznej oparte na warsztatach kulinarnych okazały się strzałem w dziesiątkę.

Wolontariusze Fundacji PZU wybrali się 11 grudnia 2015 r. na mikołajkowe spotkanie do świetlicy Powiślańskiej Fundacji Społecznej, gdzie razem z podopiecznymi tej organizacji przygotowywali smakołyki kuchni meksykańskiej. Praca przebiegała bardzo sprawnie i szybko pojawiły się przekąski, którymi można było zaspokoić pierwszy głód. Niektórzy pierwszy raz kosztowali potraw z tej części świata. Była okazja, aby spróbować nachos z guacamole, taco z grillowanym kurczakiem i marynowaną cebulą oraz salsą mexicana, taco z krewetkami marynowanymi w soku z limonek i chilli, flautas z mięsem wieprzowym z salsą tomatillo, a na deser zostały zrobione batoniki karmelowe. Oczywiście wszystko samodzielnie przygotowali podopieczni świetlicy wraz z wolontariuszami.

Warsztaty poprowadził Jacek Kubicki z Urban Burrito, zaprzyjaźniony z Powiślańską Fundacją Społeczną i jej podopiecznymi.

Podczas spotkania nie mogło zbraknąć prezentów. Każde dziecko dostało słodycze, natomiast cała świetlica sprzęt kuchenny, który przyczyni się do usprawnienia przygotowywania posiłków i umożliwi prowadzenie kolejnych warsztatów kulinarnych.

Fundacja PZU każdego roku organizuje spotkania świąteczne dla dzieci - podopiecznych różnych organizacji. Uczestniczą w nich wolontariusze z PZU, którzy poprzez swoją obecność i zaangażowanie tworzą rodzinną atmosferę i bawiąc się z dziećmi pozwalają im choć na chwilę oderwać się od trudnej codzienności. Uśmiechy dzieci, ich radość i entuzjazm podczas rozpakowywania prezentów są bezcenne!

Powiślańska Fundacja Społeczna to organizacja pożytku publicznego z siedzibą w Śródmieściu Warszawy, której misją jest zapobieganie wykluczeniu społecznemu rodzin. Jej celem jest wspieranie rodzin w pełnieniu funkcji wychowawczych oraz rozwiązywaniu trudności. Powiślańska Fundacja Społeczna działa na rzecz mieszkańców Warszawy od 1989 roku. Została stworzona przez grupę społeczników – psychologów i pedagogów, którzy postanowili otworzyć na warszawskim Powiślu kluby dla dzieci – małych łobuziaków, dających się we znaki małej społeczności Powiśla. Było to pierwsze działanie wpisujące się w misję przyjętą przez Fundację, czyli przeciwdziałanie marginalizacji społecznej.