O mądrym wychowaniu dzieci z Ireną Koźmińską

W poniedziałek, 8 lutego, zakończył się cykl wykładów z Ireną Koźmińską, Prezes Fundacji „ABCXXI - Cała Polska czyta dzieciom” poświęcony mądremu wychowaniu dzieci we współczesnym świecie.

Fundacja PZU z myślą o pracownikach będących rodzicami i tych, którzy chcą nimi zostać, zorganizowała cykl wykładów na temat „Jak mądrze wychować dziecko w społecznie toksycznym świecie?”, który poprowadziła Irena Koźmińska – inicjatorka m. in. kampanii czytania oraz Konkursu Literackiego im. Astrid Lindgren na współczesną książkę dla dzieci i młodzieży.

Łącznie odbyło się 11 wykładów w różnych miastach: w Krakowie, Szczecinie, Gdańsku, Łodzi, Opolu, Poznaniu, Wrocławiu, Lublinie, Białymstoku oraz dwa w Warszawie.

Pani Koźmińska poruszyła kilka bardzo ważnych tematów. Jednym z nich była rola, jaką pełnią rodzice w wychowaniu dziecka. Podała tytuły lektur, z którymi powinni zapoznać się wszyscy rodzice proaktywni, czyli tacy, którzy chcą uczyć i wspierać na bieżąco pociechy, a nie tylko reagować, gdy pojawi się problem.
Opowiedziała o skutkach nadmiernego korzystania z mediów elektronicznych i o tym, jak przed nimi chronić nasze dzieci. Oczywiście, głównym motywem spotkania było pokazanie zalet codziennego czytania. Na tę czynność powinniśmy przeznaczać co najmniej 20 minut dziennie. Niby proste, a jednak… Przez całe spotkanie pani Koźmińska wskazywała również na potrzebę poświęcenia naszym dzieciom jak najwięcej czasu. Słowo czas rozebrała na czynniki pierwsze; C – cierpliwość, Z – zachwyt, A – akceptacja i S – szacunek. – mówi Robert Grygo, uczestnik spotkania w Białymstoku.

Z relacji pracowników wynika, że informacje na temat wychowania dzieci przekazane przez prowadzącą są znakomitymi wskazówkami, które będą wykorzystywać w swoich domach, mając na uwadze dobro najmłodszych domowników.

Irena Koźmińska – po 6. letnim pobycie w USA, gdzie jej mąż Jerzy Koźmiński pełnił funkcję Ambasadora Polski, założyła i prowadzi Fundację „ABCXXI – Cała polska czyta dzieciom”. Jest inicjatorką kampanii czytania, Konkursu Literackiego im. Astrid Lindgren na współczesną książkę dla dzieci i młodzieży, programu „Pierwsza Książka Mojego Dziecka”, programu „All of Europe Reads to Kids (w którym uczestniczą Czechy, Litwa, Słowacja i Ukraina), Internetowego Uniwersytetu Mądrego Wychowania (www.iumw.pl) z kursami dla rodziców i nauczycieli oraz współautorką, z Elżbietą Olszewską, książek: „Z dzieckiem w świat wartości” i „Wychowanie przez czytanie”. Prowadzi w kraju i za granicą wykłady z zakresu mądrego wychowania. Mieszka w Warszawie, ma dorosłą córkę Kingę.