IV Konkurs Literacki rozstrzygnięty

Znamy już laureautów IV Konkursu Literackiego im. Astrid Lindgren na współczesną książkę dla dzieci i młodzieży. Konkurs ogłaszany od 2006 r. dba o wysokie standardy literatury oraz promuje czytelnictwo. Fundacja PZU wpiera konkurs od samego początku.

„Cieszy nas, że mając za wzór dorobek pisarski wielkiej szwedzkiej autorki wspólnie z Fundacją „ABCXXI – Cała Polska czyta dzieciom” przyczyniamy się do podnoszenia poziomu literatury adresowanej do młodych odbiorców. Wielką wartością konkursu jest również to, że nie tylko wzbogaca rynek czytelniczy o nowe pozycje, ale także przyczynia się do ujawniania i pobudzania potencjału twórczego nowych talentów” – powiedziała Marta Wolańska, Dyrektor Fundacji PZU.

Inicjatorka Konkursu, Irena Koźmińska, Prezes Fundacji ABCXXI „Cała Polska czyta dzieciom” również podkreśla, że konkurs stawia przed autorami wysokie wymagania literackie i etyczne, co pozytywnie przekłada się na jakość nadsyłanych prac, a także gwarantuje rychłe pojawienie się nagrodzonych książek w księgarniach dzięki zaangażowaniu w prace jury współpracujących wydawnictw.

W tegorocznej edycji na Konkurs napłynęło ponad 390 prac w trzech kategoriach wiekowych: 0- 6 lat, 6-10 lat, 10-14 lat. Laureaci Konkursu zostali uhonorowani 19 marca br. podczas XV Poznańskich Spotkań Targowych – Książka dla Dzieci i Młodzieży. Jury przyznało 8 nagród, 3 wyróżnienia oraz wyróżnienie specjalne. Wśród laureatów znaleźli się m.in. Łukasz Olszacki za: „Bajkę o tym, jak błędny rycerz nie uratował królewny, a smok przeszedł na wegetarianizm”, Marcin Szczygielski za: „Teatr niewidzialnych dzieci” czy Mateusz Świstak za debiutancką książkę „Timburu”. Wszystkie nagrodzone książki zostaną opublikowane na jesieni. Ich premiera będzie miała miejsce podczas Międzynarodowych Targów Książki w Krakowie w październiku b.r.

Więcej informacji