„Choinki Jedynki” - pomagamy razem z Polskim Radiem

Ruszyła XV edycja akcji charytatywnej „Choinki Jedynki” organizowanej przez Program 1 Polskiego Radia. W tym roku Fundacja PZU została partnerem tego projektu.

Tegoroczna akcja charytatywna odbywa się w dniach 23 października – 17 grudnia 2016 r. Zbiórka pieniędzy będzie przeprowadzana na potrzeby Fundacji Anny Dymnej „Mimo Wszystko” oraz Fundacji im. Brata Alberta.

Centralnym punktem „Choinek Jedynki” jest konkurs dla młodych artystów w wieku od 6 do 16 lat, których zadaniem jest wykonanie pracy plastycznej przedstawiającej tajemnice Bożego Narodzenia. Rysunki zostaną ocenione przez znakomitych ekspertów: prof. Danutę Kołwzan-Nowicką – artystkę malarkę, grafika, pedagoga, dr Katarzynę Kasię – filozofa, estetyka, pedagoga i prof. Franciszka Maśluszczaka – artystę malarza, pedagoga.

Ważnym elementem akcji jest malowanie świątecznych obrazów przez Przyjaciół Jedynki. Znane postaci świata kultury, sportu i nauki malują obrazy pt. „Tajemnice Świąt Bożego Narodzenia” w siedzibie głównej Polskiego Radia w Warszawie. Licytacja prac Przyjaciół Jedynki odbędzie się w dniach 5 – 9 grudnia 2016 r.

Na dzień 10 grudnia 2016 roku zaplanowana jest licytacja antenowa 32 prac, w tym 20 prac nagrodzonych w radiowym konkursie rysunkowym oraz 12 prac autorstwa podopiecznych Fundacji Anny Dymnej Mimo Wszystko oraz Fundacji im. Brata Alberta.

Honorowy patronat nad akcją objęła Pierwsza Dama Rzeczypospolitej Polskiej – Pani Agata Kornhauser-Duda.

Więcej informacji: http://www.polskieradio.pl/283,Choinki-Jedynki-2016