Młodzi Badacze nagrodzeni

Świat nauki jest otwarty dla Młodych Badaczy. W niedzielę, 2 kwietnia w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie uroczyście ogłoszono wyniki Polskiej Edycji 29. Konkursu Unii Europejskiej dla Młodych Naukowców (EUCYS 2017).

EUCYS to prestiżowy i bardzo trudny konkurs organizowany przez Komisję Europejską dla uczniów, którzy zajmują się nauką naprawdę na poważnie. Na finałach EUCYS 2017 w Tallinnie Polskę będą reprezentować młodzi badacze zajmujący się środowiskiem, matematyką i mechanizmami uczenia się.

Najlepsze uczniowskie projekty badawcze z całej Polski można było w Centrum Nauki Kopernik obejrzeć i omówić z ich autorami. Jurorzy prowadzili takie rozmowy z młodymi badaczami przez długie godziny w piątek i sobotę, by w niedzielę o 12:00 ogłosić werdykt.

I nagrody w wysokości 6000 zł i nominacje na finały EUCYS 2017 uzyskali:

• Kamil Humański (Szczecin) za projekt: Różnorodność szkarłupni środkowego ordowiku – młodszego syluru Siljansringen (Szwecja),
  • Adam Klukowski (Piaseczno), za projekt: Wielomiany z podłogami,
  • Aleksander Kostrzewa (Warszawa), za projekt: Porównywanie umiejętności uczenia się i zapamiętywania wśród naczelnych z użyciem platform interaktywnych na terenie Warszawskiego Ogrodu Zoologicznego.

Ponadto Jury przyznało II nagrody w wysokości 4000 zł za projekty:

• Jeremi Chabros (Świętochłowice), Wpływ wybranych metyloksantyn na aktywność lokomotoryczną i rozwój Tribolium castaneum. Badanie możliwości zastosowania kofeiny i teofiliny, jako naturalnych insektycydów,
  • Mariusz Gniadek (Stanisławów Pierwszy), Wpływ wolnych rodników tlenowych (ROS) na przełamywanie czasu spoczynkowego rzodkiewnika pospolitego (Arabidopsis thaliana),
  • Jakub Jędrzejewski (Ostrów Wielkopolski), Półprzewodnikowa cewka Tesli o podwójnym rezonansie,
  • Dominik Kufel (Lublin), Matematyczne modelowanie wpływu temperatury na synapsy i dynamikę neuronów.

III nagrody w wysokości 1000 zł uzyskali autorzy projektów:

• Frederic Grabowski (Warszawa), Algorytm do automatycznej dekonwolucji kolorów,
  • Łukasz Kamiński (Smoryń), Przewodniki i pary maksymalne.

Fundatorem Nagród jest Fundacja PZU.

Konkurs Unii Europejskiej dla Młodych Naukowców (EUCYS), prowadzony jest przez Komisję Europejską od 1989 roku. Podczas finałów odbywających się corocznie późnym latem, około stu nastoletnich naukowców z kilkudziesięciu krajów prezentuje prace z różnych dziedzin. Udział w konkursie to wspaniały początek kariery akademickiej. Najlepsi młodzi uczeni Europy mają okazję zdobyć prestiżowe nagrody i zaproszenia na staże w czołowych europejskich ośrodkach badawczych. Krajowy Fundusz na rzecz Dzieci organizuje Polską Edycję EUCYS od 1994 roku (czyli od edycji 1995). Międzynarodowe jury nagrodziło już 37 projektów z naszego kraju (łącznie 41 autorów). Polacy zdobyli aż 24 nagrody główne i 26 dodatkowych. Laureaci konkursu to dziś wyróżniający się studenci, doktoranci i młodzi pracownicy naukowi.

Fot. Centrum Nauki Kopernik.