Uroczysta Gala Wolontariatu Pracowniczego

24 maja 20017 r. w Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się jubileuszowa gala Wolontariatu Pracowniczego Grupy PZU. To już 5 lat, odkąd pracownicy spółki aktywnie i z pełnym profesjonalizmem angażują się w pomoc innym.

Fundacja PZU realizuje Program Wolontariatu Pracowniczego od 2012 r. We współpracy z partnerami prowadzi programy ogólnopolskiego wolontariatu: rodzinnego, kompetencyjnego, promującego zdrowy i aktywny tryb życia oraz organizuje konkursy dla pracowników na ich autorskie projekty.

Jako jedyni w Polsce mamy sieć regionalnych liderów wolontariatu PZU, którzy odpowiadają za jego promocję na poziomie lokalnym. Chcieliśmy ich nagrodzić za zaangażowanie i wyjątkową wrażliwość na potrzeby społeczności, z którymi spotykają się na co dzień. Podczas uroczystej gali podsumowaliśmy dotychczasowe działania i wyróżniliśmy najbardziej zaangażowanych wolontariuszy w trzech kategoriach: Wolontariusz z Wielkim Sercem, Prymus Wolontariatu oraz Wolontariusz z Pasją. Dodatkowo przyznaliśmy wyróżnienie dla Super Lidera.

Wolontariusz z Wielkim Sercem - wyróżnieni w tej kategorii wolontariusze mają otwarte serca na wszystkie potrzeby innych i zaangażowali się w największą liczbę różnorodnych projektów. To osoby, na które zawsze można liczyć i chętnie podejmują stawiane przed nimi wyzwania. Pomagali m.in. malować ściany i przeprowadzać remonty, opiekowali się pacjentami hospicjum onkologicznego i uczyli dzieci oraz młodzież: szyć, gotować, sprzątać, malować itd.

Wśród laureatów tej kategorii znaleźli się:

Joanna Liszka z Łodzi - zrealizowała 9 projektów, sukcesywnie w każdym konkursie i poza nimi pojawia się jakiś jej pomysł, każdy z nich jest inny i skierowany do innej grupy odbiorców, począwszy od zawodów sportowych dla dzieci z niepełnosprawnością po remont placu zabaw, mieszkania czy naukę zdrowych nawyków żywieniowych i aktywnego stylu życia.

Paweł Jucha z Rzeszowa - zrealizował 9 projektów, Paweł z kolei wnioskuje hurtowo różnorodne projekty. Wraz ze swoją ekipą wolontariuszy przygotował m.in.: salkę w szpitalu, asystował w zajęciach z hipoterapii, organizował mecze i turnieje oraz wymienił nawierzchnię na placu przed szkoła, aby jak to powiedział zapewnić dzieciom bezpieczne lądowanie.

Aleksandra Bączek z Dąbrowy Górniczej - była liderem 8 projektów, Ola podobnie jak Asia do każdego konkursu zgłasza swoje projekty. Pomaga wszystkim, którzy jej zdaniem potrzebują wsparcia, wraz z wolontariuszami wyremontowała łazienkę w noclegowni i świetlicę w jednym z lokalnych stowarzyszeń. Wspiera także zwierzaki, głównie koty, przygotowała dla nich piękne lokum w piwnicy jednej ze starych kamienic.

Prymus Wolontariatu - osoby, które wyróżniają nowatorskie i innowacyjne pomysły. Zawsze są świetnie przygotowane do realizacji projektu, mają skrupulatnie zaplanowany budżet, gromadzą wokół siebie i angażują do różnych zadań najwięcej ludzi.

Wśród laureatów tej kategorii znaleźli się:

Izabela Duda ze Skarżyska Kamiennej – jej projekty wielokrotnie uzyskiwały bardzo wysokie oceny. Iza głownie organizuje turnieje piłki nożnej we współpracy z lokalnym klubem sportowym. Zaprasza do nich nawet dzieciaczki w wieku 5 lat, zawsze ma wokół siebie liczną grupę wolontariuszy złożoną z agentów i pracowników PZU z kilku okolicznych powiatów.

Marta Włodarczyk z Milicza – jest zaangażowana w działania wolontariackie od samego początku, zawsze otrzymuje wysokie oceny od komisji konkursowej. Jej pomysły są bardzo różnorodne, chociaż widać że najbliższe jej sercu są dzieci zwłaszcza te o specjalnych potrzebach. Dzięki jej inicjatywie po raz pierwszy w Miliczu obchodzony był Międzynarodowy Dzień Osób Niepełnosprawnych z udziałem wszystkich placówek i organizacji pozarządowych działających w okolicy.

Agnieszka Kaczmarek z Torunia – z wolontariatem w PZU od zawsze, jej pomysły stale są wysoko oceniane, zaskakuje różnorodnością i odwagą, z wolontariuszami ze swojego oddziału zorganizowała dla uzależnionej młodzieży spływ kajakowy po Brdzie, a w ramach kuchennych rewolucji planowała odnowić kuchnię w jednym z lokalnych NGO-sów, kiedy organizacja poprosiła ich o więcej, nie wahali się ani chwili i pomalowali dodatkowo kolejne pomieszczenia.

Wolontariusz z Pasją – to ludzie z pasją, której poświęcają każdą wolną chwilę i którą chcą „zarażać” innych. Poprzez swoje zamiłowanie do sportu, sztuki czy nauki niosą pomoc i radość innym każdego dnia.

Wśród laureatów tej kategorii znaleźli się:

Dominika Wójcik z Katowic – pięknie szyje i robi na szydełku, jej pasją jest pomaganie, pomaga jak może i kiedy tylko może, a jak nie może to angażuje znajomych i rodzinę, w Domu Aniołów Stróżów w Katowicach postrzegana jest jako ich osobisty Anioł Stróż, a jej aukcje charytatywne z ręcznie wykonanymi laleczkami wspierają wszyscy nasi wolontariusze.

Marek Budzyński z Lublina - jego niezwykła pasją jest Taekwondo i to właśnie dzięki tej pasji od początku funkcjonowania programu wolontariatu jest z nami. Marek prowadzi treningi dla podopiecznych Warsztatów Terapii Zajęciowej. Są to dorośli niepełnosprawni, którzy dzięki tym spotkaniom nie tylko mają szansę na aktywność fizyczną i ruch, ale także odnoszą sukcesy w zawodach dla osób niepełnosprawnych na poziomie europejskim.

Aleksandra Borończyk z Łodzi – Ola jest wytrwała i pełna największych poświęceń, to osoba, która nigdy nie przejdzie obojętnie wobec człowieka w potrzebie, podczas naszych akcji w Łodzi zawsze kogoś podwozi, odwozi, przewozi, no bo tak trzeba… od lat działa z zaangażowaniem na oddziale psychogeriatrii w łódzkim szpitalu i jak sama mówi, kocha tych ludzi i uwielbia patrzeć na radość w ich oczach podczas wspólnych spotkań.

Super Lider – to osoba, która zgromadziła wokół siebie największą liczbę wolontariuszy chętnych do pomocy innym. Zrealizowała najwięcej projektów, a także poświęciła najwięcej czasu i energii na realizację powierzonych jej zadań. Zawsze gotowa do pomocy, zaangażowana, kreatywna i niezwykle życzliwa dla innych.

Super liderem została Joanna Liszka z Łodzi, która do projektów zawsze angażuje kilkadziesiąt pracowników z PZU, wszystkim w Łodzi kojarzy się z osobą od spraw niemożliwych, zawsze zaradzi, czy to trzeba pomóc, zapewnić więcej ludzi do pracy, czy też dostarczyć farbę albo śrubokręt. Asia zawsze wie jak to zorganizować. Promując wolontariat w swoim regionie skupiła wokół siebie 4 liderów. Brała udział we wszystkich szkoleniach organizowanych dla Regionalnych Liderów wolontariatu i po każdym zawsze zostawała, aby dowiedzieć się jeszcze więcej i dopytać o jeszcze więcej szczegółów.

Wyróżnienia wręczyli Jolanta Zabarnik-Nowakowska, prezes zarządu Fundacji PZU oraz Paweł Surówka, prezes PZU S.A.