21. Piknik Naukowy

Serdecznie zapraszamy do udziału w 21. Pikniku Naukowym organizowanym przez Polskie Radio i Centrum Nauki Kopernik w dniu 3 czerwca 2017 r. w godzinach 11.00 – 20.00, na stadionie PGE Narodowy, którego Głównym Partnerem została Fundacja PZU.

Jest to największa impreza plenerowa w Europie, prezentująca naukę w sposób przystępny dla szerokiego kręgu odbiorców. Każdego roku Piknik Naukowy skupia ponad 200 instytucji naukowych, badawczych i edukacyjnych, a także firm związanych z różnymi sektorami gospodarki.

Tematem przewodnim 21. Pikniku Naukowego jest „Ziemia”. Zostanie pokazana zarówno z kosmosu, jak i z głębi. Zaprezentowany zostanie rozwój technologii satelitarnych, globalna komunikacja oraz osiągnięcia przemysłu wydobywczego i rolnictwa. Wśród atrakcji zaplanowano fascynujące eksperymenty demonstrowane przez naukowców oraz animatorów, prezentacje wyjaśniające zjawiska towarzyszące człowiekowi w życiu codziennym, konkursy z nagrodami dla publiczności oraz interaktywne wystawy.

Na terenie stoiska Fundacji PZU planujemy wiele interesujących i nowoczesnych atrakcji, które wzbudzą zainteresowanie zarówno dzieci, młodzieży, jak i dorosłych. Połączymy ciekawe nowinki technologiczne z historią i właściwościami naszej planety oraz czerpanymi z niej surowcami. W ramach przygotowanych działań, uczestnicy będą mogli pogłębić swoją wiedzę na temat najnowszych zdobyczy ludzkiej cywilizacji, takich jak wirtualna rzeczywistość, a także z bliska zobaczyć siłę i wciąż niezgłębione pokłady możliwości, które kryją się w Naturze.

1. Mobilne planetarium - seanse naukowe dla dzieci i dorosłych

Centralnym punktem stoiska będzie profesjonalne planetarium. W specjalnie przygotowanym w formie kopuły namiocie odbędą się różnorodne pokazy poświęcone astronomii. Stanie się to niezwykłą okazją, aby znaleźć się bliżej gwiazd i zdobyć wiedzę o kosmosie. Dzięki profesjonalnym systemom optycznym, przygotowanym wizualizacjom oraz wiedzy specjalistów, pokażemy wszechświat, zaprezentowany w atrakcyjny wizualnie sposób.

2. Wirtualna rzeczywistość - „DinoQuest” - Wirtualna podróż w czasie

Jednym z największych hitów branży technologicznej w ostatnich miesiącach jest niezwykle szybki rozwój okularów VR, które pozwalają odbyć podróż do wirtualnej rzeczywistości. Za pomocą specjalnego sprzętu, uczestnik weźmie udział w wyprawie. Przeniesie się w czasie i stanie się naocznym świadkiem życia dinozaurów, które pojawiły się na Ziemi około 237 milionów lat temu i niepodzielnie, przed niemal 135 milionów lat, panowały nad naszą planetą.

3. „Zaczarowany ołówek 3D”

Niektórzy na pewno pamiętają kultową polską kreskówkę "Zaczarowany ołówek", której bohater tworzył przedmioty, rysując je magicznym ołówkiem. Dziś ten produkt wyobraźni stał się rzeczywistością. Atrakcja "zaczarowany Ołówek 3D" pokaże, jakie możliwości daje nowoczesna technologia druku 3D. Planujemy 10 specjalnych stanowisk, wyposażonych w pióra 3D, które pozwolą tworzyć własne konstrukcje i przedmioty.

4. Nitrolody

Zaprezentowany zostanie proces tworzenia nitrolodów z użyciem ciekłego azotu, w sposób odmienny od tradycyjnego, a przez dzieci postrzegany jako „magiczny”. Stoisko to stanie się nie tylko ciekawą atrakcją kulinarną, która pozwoli spróbować niezwykłych lodów, ale przede wszystkim formą edukacji, pokazującą właściwości azotu (będącego głównym składnikiem powietrza) oraz możliwości nietypowego zastosowania tego gazu w bardzo modnej i popularnej kuchni molekularnej.

5. Tatuaże natryskowe

Będzie to atrakcja dla najmłodszych, wykonana w nowoczesny sposób, dzięki której na ciele zostanie ślad po odwiedzonym stoisku. Tatuaż natryskowy to w pełni ekologiczna, bezpieczna i łatwa do zmycia pamiątka, która będzie towarzyszyć uczestnikom tak długo, jak sami zdecydują.

6. Interaktywna wystawa poświęcona geologii

Kolejnym elementem stoiska będzie połączenie tradycyjnej wystawy z nowoczesną formą. Uczestnicy będą mogli poszerzyć swoją wiedzę na temat geologii, historii planety oraz jej minerałów. Filmy i nagrania naukowe, odkrywające właściwości surowców połączone zostaną z ekspozycją minerałów, eksponowanych w gablotach. Synergia płynąca z tego połączenia pozwoli w przystępny i zapadający w pamięć sposób rozszerzyć wiedzę uczestników Pikniku o historii i właściwościach planety Ziemia.

7. „Fotka w kosmosie” - monidło do zdjęć

Jednym z elementów stoiska będzie także specjalnie przygotowane monidło do zdjęć, które umożliwi uczestnikom zrobienie sobie pamiątkowego zdjęcia „w kosmosie”. Specjalnie przygotowana grafika, przedstawiająca dwóch astronautów na Księżycu, z przestrzenią kosmiczną i planetą Ziemią w tle, będzie miała wycięty otwór na głowy. W ten prosty sposób będzie można wcielić się w rolę astronautów.

Dodatkowo mali goście odwiedzający stoisko Fundacji PZU otrzymają pamiątkowe gadżety nawiązujące do tematyki Pikniku.

Zapraszamy!