Fundacja PZU wyróżniona w konkursie „Popularyzator Nauki 2014”

W tegorocznej edycji konkursu organizowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego i PAP, Fundacja PZU została wyróżniona w kategorii „Sponsor popularyzacji”. Nagrody w konkursie „Popularyzator nauki” otrzymują instytucje najbardziej aktywnie wspierające promocję nauki w Polsce.

Popularyzator Nauki to konkurs organizowany przez serwis Nauka w Polsce PAP we współpracy z Ministerstwem Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Jest najstarszym i najbardziej prestiżowym konkursem w Polsce, dla osób i instytucji, które dzielą się wiedzą i odsłaniają tajemnice współczesnej nauki.

– Przyznana nagroda jest nie tylko wielkim wyróżnieniem, ale co najważniejsze potwierdza słuszność obranych kierunków działań. Biorąc natomiast pod uwagę obchodzony w grudniu jubileusz 10-lecia Fundacji PZU, jest też wyjątkowo cennym prezentem. Mogę zapewnić, że będziemy kontynuować realizację projektów z zakresu promocji edukacji i nauki w kolejnych latach – powiedział w czasie Gali Rafał Grodzicki, członek zarządu PZU Życie SA.

Fundacja PZU co roku przekazuje kilka milionów złotych na realizację projektów z dziedziny edukacji i nauki. Wspiera programy stypendialne oraz projekty edukacyjne z różnych dziedzin, współpracuje przy tym z organizacjami i instytucjami w całej Polsce. Od 2012 roku, Fundacja PZU jest partnerem strategicznym Krajowego Funduszu na rzecz Dzieci. W 2014 roku, była również partnerem organizacji finałów 26. Konkursu Prac Młodych Naukowców Unii Europejskiej, które po raz pierwszy odbyły się w Polsce.

W 10. jubileuszowej edycji konkursu laureaci zostali wyłonieni w czterech podstawowych kategoriach: popularyzatorzy indywidualni (dr Robert Mysiałek i Michał „Pan Korek” Szydłowski), instytucje naukowe (Instytut Geofizyki PAN), instytucje pozanaukowe (Grupa Ekologiczna) oraz media (Piotr Cieśliński z Gazety Wyborczej). Wyróżnienie dodatkowe w kategorii Nauka w Internecie (za internetową aktywność popularyzatorską) otrzymał portal Wszechnica.org.pl.

Autor zdjęć: Paweł Wernicki/PAP