„Zwolnieni z Teorii”, czyli olimpiada projektów społecznych

Fundacja PZU jest partnerem strategicznym prowadzonej przez Fundację Social Wolves olimpiady dla uczniów szkół średnich „Zwolnieni z Teorii”. Kilkuosobowe zespoły uczniów ze szkół średnich w całej Polsce rywalizują ze sobą realizując projekty społeczne. Z końcem listopada zakończyła się rejestracja zespołów. Do udziału zgłosiło się 7 143 licealistów z 1 065 szkół w całej Polsce!

„Zwolnieni z Teorii” to pierwsza taka inicjatywa obejmująca swoim zasięgiem całą Polskę. W olimpiadzie mogą brać udział szkoły średnie, a dokładniej 3-5-osobowe zespoły uczniów. Zadaniem każdego zespołu jest zaplanowanie i realizacja wymyślonego przez siebie projektu społecznego. Każdy z zespołów znajduje się pod opieką mentora, który może służyć zespołowi poradą na każdym etapie olimpiady.

Do projektu włączyła się również kadra kierownicza Grupy PZU. Zespoły mogą skorzystać z możliwości konsultacji z doświadczonymi kierownikami i dyrektorami Grupy PZU w całej Polsce, którzy w ramach wolontariatu pracowniczego będą służyli swoją radą i pomocą.

Możliwość zrealizowania ciekawego projektu społecznego to oczywista korzyść z udziału w olimpiadzie. Dodatkowo jednak, członkowie zwycięskich zespołów projektowych mają szansę na zdobycie jednego z dwóch certyfikatów, które są rozpoznawalne i honorowane na całym świecie. Certyfikat Project Managment Principles oraz Certyfikat Project Managment Fundamentals sygnowane przez Project Managment Institute R.E.P. - MT&DC - to dokumenty potwierdzające zdobyte doświadczenie i wiedzę o najważniejszych elementach zarządzania projektami, wystarczającą do samodzielnej realizacji projektu, również społecznego. Projekty zrealizowane w ramach „Zwolnionych z Teorii” będą rywalizowały również o nagrody "Wilki" za Najlepsze Projekty Społeczne w kategoriach tematycznych i geograficznych.

Z zaciekawieniem będziemy przyglądać się jak licealiści radzą sobie w dalszych etapach. Zapraszamy do odwiedzania strony www.zwolnienizteorii.pl, gdzie już wkrótce będzie można obserwować jak rozwijają się poszczególne projekty uczestników.